De vermoeide reiziger

Surprises: Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet zo van de surprises in het klein waren. Bij ons geen in watten en stroop verpakte rommelige rotzooi. Als er dan toch surprises gemaakt moesten worden, dan werd dat groots aangepakt. Een item waar alle pakjes voor de hele familie in pasten.

De eerste keer werd er wekenlang in stilte geknutseld als de kater en de muisjes van huis waren. Er werd geknoeid met papier-mache tot er zich een gezicht vormde, dagen lag het op een geheime plek te drogen tot het geverfd kon worden. Uren lang werd er witte wol uitgeplozen en gekamd. Voorzichtig werden de baard en snor opgeplakt. De juiste kleding werd genaaid en toen eindelijk, na een paar weekjes ingespannen bezig geweest te zijn, was bijna alles klaar. Een oude broek en trui werden aan elkaar vast genaaid en in de middag van de 5de december gevuld met cadeautjes voor de hele familie. Het hoofd werd er op gezet en de vermoeide reiziger werd verder aangekleed. Eindelijk was al het werk gedaan. Voorzichtig legde ik hem op ons bed en sloot de slaapkamer gordijnen.Even later hoor ik gemorrel aan de voordeur en stuift mijn echtgenoot de kamer in en wil in een ruk door naar de slaapkamer, om zich om te kleden. Nog net op tijd grijp ik hem bij de arm en leg mijn wijsvinger tegen mijn lippen. “Sttt” fluister ik zachtjes. Verbaasd kijkt hij mij aan. “Wat” zegt hij niet begrijpend. “Er slaap iemand in onze kamer” ga ik op zachte toon voort. “Maar” zegt hij. ” Er stond vanmiddag een oude man voor de deur en die vroeg of hij hier even mocht rusten, ik kon toch geen nee zeggen” onderbreek ik hem op gedempte toon. Mijn echtgenoot kijkt me aan of ik gek geworden ben, maar sluipt dan toch op zijn tenen richting slaapkamer, doet heel langzaam de deur op een kiertje en springt dan vloekend van schrik minstens een meter achteruit.  Ik moet mijn best doen om niet te gieren van het lachen als ik zijn gezicht zie.


In de jaren daarna deden nog een aantal levensgrote surprises hun intrede in Huize Plukvink, maar dat is een heel ander verhaal. Doen jullie ook aan surprises of hebben jullie andere speciale 5 december rituelen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *