Pieten en pepernoten

“Zijn er nu al pepernoten, maar Sinterklaas is er toch nog niet” zegt mijn kleinzoon verbaasd. “De baas van de supermarkt wil gewoon alvast pepernoten verkopen en niet alleen maar wachten op Sinterklaas en Zwarte Piet om zijn voorraad kwijt te raken, hij denkt dat de moeders van Nederland vast al eerder pepernoten gaan kopen” leg ik de commercie rond het feest in eenvoudige bewoordingen uit. Gelijk heeft de man, ik zelf ben immers, in een hongerige bui, ook gezwicht voor een aantrekkelijk zakje pepernoten, waar nog heerlijk ouderwets Zwarte Pietjes op staan. Die Zwarte Piet is anders nog een heel gedoe dit jaar. Sommige mensen willen hem letterlijk en figuurlijk eens flink de oren wassen. Moet ik mij ook in die discussie mengen ? Ik heb het gevoel dat je er als Blogger in deze tijd bijna niet aan ontkomt.

Ik heb eigenlijk pas zojuist de directe aanleiding van dit alles gelezen. Dacht ik aanvankelijk nog dat het jonge jeugd was die Quinsy Gario’s moeder iets hadden toegevoegd, maar NEE het waren haar collega’s. Ik wil alleen de zaak, de hele racisme discussie, wat genuanceerder zien. De figuur Zwarte Piet vind ik NIET racistisch, maar het naroepen van donker gekleurde medelanders die GEEN functie als Zwarte Piet uitoefenen, ze publiekelijk zo noemen, al dan niet met een beledigende ondertoon, zuiver en alleen om lollig over te komen, is dat zeker WEL.  Bij dit alles wil ik nog wel de kanttekening plaatsen, dat ik het bezigen van termen als Bleekscheet, Melkfles en Hebben ze jou vergeten af te bakken, onder de zelfde noemer schoor. 

Moet Zwarte Piet veranderen ?  Dat doet hij eigenlijk bij voortduring, al is het meer in functie/gedrag dan in verschijning. Het uiterlijk mag van mij nog wel een poosje zo blijven, ook al zal dat in de toekomst en door de jaren heen, heel subtiel kunnen veranderen, daar is niets mis mee, steeds lichter gekleurde Pieten, er zijn immers niet veel huizen meer met grote schoorstenen, maar wring het, de mensen die dit feest nog wel met alle toeters en bellen willen vieren, niet door de strot, laat het een geleidelijk proces zijn, waar alle partijen zich in kunnen vinden, zonder verhitte gemoederen, zonder haatvolle discussies van beide zijden, zonder modder gooien en zonder het plezier van velen te bederven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *